strandbygaard_grafisk_trykkeri_profesionelle_visitkort

Historien om visitkort

Visitkort kan spores helt tilbage til Kina i 1400-tallet og kom senere til det bedre borgerskab i Europa og er nu endt som et forretningskort.

Kender du historien om hvorfor det hedder visitkort?

Visitkortet er ofte noget, der placeres i bagenden af din tegnebog eller i lommen. Som et lille stykke papir, der er en del af de daglige møder. Disse visitkort har imidlertid en lang historie og en udvikling, som mange af os ikke sætter pris på.

I dette blogindlæg kan du blive klogere på visitkortets historie.

Læs mere og bestil visitkort her

1400-tallets Kina

I Kina i 1400-tallet blev visitkort brugt til, at man havde til hensigt at besøge en person eller husstand. Kortet lagde man ved døren så beboerne kunne beslutte, om de ville tillade et møde eller ej.

1600-tallets Europa

I Europa, især i Storbritannien, begyndte man i det 17. århundrede at bruge visitkort, hvor de blev brugt til at annoncere den forestående ankomst af velstående eller aristokratiske mennesker til den lokale by.

De blev formet og dimensioneret som et spillekort og blev et signal for eliten i midten af århundredet.

Med tiden blev visitkortene graveret med guld og spændende skrifttyper, og i det 19. århundrede var visitkortene et “must have” for alle, der var noget i middelklassens kredse.

Huse havde endda flotte udsmykkede visitkort-bakker, så de, der besøgte dit hus, kunne efterlade deres visitkort.

Visitkort blev også brugt, når de fine herrer ville i kontakt med (fine) damer.

Det var vigtigt, at man fulgte denne strenge etiketter med at præsenterer sit visitkort for husstanden og så pænt vente på svar, om damen ville se en.

Det var meget vigtigt, at ens visitkort var af god kvalitet med et flot design.

Det var et så vigtigt pejlemærke for din status og rigdom, at der ville blive set skævt til dig, hvis dit visitkort var af dårlig kvalitet.

Omvendt kunne du stige i status, ved at have et flot og veldesignet kort.

19. århundrede 

I det 18. og 19. århundrede blev ‘sociale visitkort’ brugt blandt de fine damer, når de var på besøg.

De blev tilbudt kortbakken ved åbningen af døren og måtte lægge deres visitkort i den.

Dette visitkort blev derefter leveret til damen i husstanden, som ville undersøge det – på mange måder skabte det det første indtryk af personen der skulle besøge én.

Når man ventede i entréen på at blive modtaget, kunne det være fristende at kigge i visitkortbakken og se, hvem der ellers var på besøg.

Det skulle man dog holde sig fra, da det blev set som ekstremt uhøfligt. Det var især i Storbritannien at denne meget formelle tilgang til visitkort holdt stand. 

I modsætning til brug ved et høfligt visit, begyndte visitkort også at blive brugt til handelsformål.

Disse visitkort blev udleveret før eller efter arbejde blev udført og inkluderede information for at komme i kontakt med personen.

På grund af den industrielle revolution, blev visitkort mere og mere brugt til forretningsforbindelser og møder og ikke som en høflighedsetikette hos det bedre borgerskab under formelle lejligheder.

Noget de selvfølgelig ikke var så glade for og som de vrængede på næsen af, når typisk forretningsfolk fra USA udleverede deres visitkort.

For aristokraterne (her især i Storbritannien) at se, var de jo ikke “fine” nok til at bruge visitkort. 

Ikke desto mindre vant denne form for visitkort mere og mere fremgang. Og alle forretninger og forretningsfolk forventedes at have et flot kort.

Moderne tider for visitkort

Den dag i dag er der stadig lidt god skik og etikke tilbage omkring bruge af visitkort, som det kan være en fordel at kende. Især når man som forretningsrejsende besøger andre lande:

  • Man bør ikke udlevere visitkort med venstre hånd, 
  • Der bør aldrig skrives med hånden på det 
  • Det skal være oversat til det sprog, der bruges, i det land man besøger
  • Du bør have dine visitkort i et etui til dem

Læs flere gode råd til design af dine visitkort her >

En hånd holder et trykt visitkort
Scroll til toppen

Få hjælp til julesangene om træet med vores julesanghæfter

GRATIS julesanghæfter